Небојша Шофранац први допливао до крста на Богојављење у Бару

Тридесетосмогодишњи Небојша Шофранац први је допливао до Богојављеног крста током светковине коју је данас организовала Православна црквена општина Бар. На плажи испред Дворца краља Николе окупило се неколико стотина Барана да бодри тридесетак пливача, међу којима је била и једна дама.

Освештани крст је из чамца, на 33 метара од обале (симболично – број година Исуса Христа), тачно у подне, у море бацио отац Љубо Јовановић.

Шофранца је, у име организатора, отац Ђорђе Кнежевић наградио иконама Светог Јована Владимира, Богородице и ланчићем с крстом.

“Ово је први пут да учествујем, ранијих година сам или каснио или заборавио. Данас сам дошао у минут до 12. Видио сам попа на барци са крстом. Питао сам имам ли времена да пођем до куће да се пресвучем. Међутим, нисам стигао, па сам од друга позајмио купаћи и у посљедњој секунди ушао у воду”, искрен је Шофранац.

Он каже како му је познат овај терен и зими: “Ловио сам рибу и хоботнице тако да сам саставни дио овог мора. Сад бих се поново вратио. Предиван је осјећај, поготово кад вас на обали дочека пуно овако позитивних људи”.

Прошлогодишњи побједник др Милан Попивода пливао је и ове године: “То што се не може увијек побиједити, не мијења чињеницу да је ово предивна манифестација и да је увијек част учествовати. Вријеме је претходних дана било значајно горе, тако да нам данас и није било пуно хладно”.

Деветнаестогодишњи студент Факултета за поморство Котор Саво Лалошевић двије године учествује и помало разочарано каже како већ два пута стиже други: “Надам се да ће идуће године бити трећа срећа. Данас су сви који су учествовали побједници и сви који вјерују у Бога и који се надају добром, који воле и теже ка томе да сви будемо сложни, да живимо у миру, срећи, да једни другима не чинимо зло, већ да опраштамо”.

Зорица Милошевић једина је дама која је пливала данас. “Осјећај је предиван, као да сте се поново родили. Јака вјера учини да не осјећате хладноћу”, казала је за Радио Бар и Баринфо ова педесетдвогодишња мајка четворо дјеце и бака.

Од 2007. године Православна црквена општина Бар организује пливање за Богојављенски крст. Ове године припремили су за све учеснике и мајице као симболичан поклон. “Ми смо се и боље припремали за данашњи дан, међутим, како је било хладно и вјетровито претходних дана, сумњали смо како ће све да се одвија. Божија је воља да је стао вјетар. А наредних година ћемо се трудити да будемо још бољи домаћини”, рекао је отац Ђорђе Кнежевић.

Велики хришћански празник Богојављење празнује се и обиљежава у православном свијету 19. јануара, у спомен на крштење Исуса Христа у ријеци Јордан. Данашњем пливању за Часни крст претходила је литургија и освештање воде испред храма Светог Јована Владимира.

Силвија Вукелић

Фото: Сергеј Забијако

Извор: barinfo.me

© 2018 Саборни храм Бар