Барска Литија у славу и част Светог Јована Владимира

БАР, 04.јун 2018.г. – Улицама Бара вечерас је, предвођена Архиепископом цетињским Митрополитом црногорско-приморским г. Амфилохијем, прошла традиционална Литија у славу и част Светога Јована Владимира, зетскога краља мученика, чиме је завршена овогодишња манифестација „Дани Светог Јована Владимира“.

У литији је било многобројно свештенство и велики број православних вјерника, житеља града под Румијом.

Митрополит Амфилохије је, након читања Јеванђеља на остацима храма из 6. вијека, рекао да су његови темељи и ово сабрање на њима послије толико вјекова свједочанство да је оно што је Божје неуништиво.

„Оно увијек изнова васкрсава. Јер, све у Цркви Божјој и у свеукупној творевини је у знаку Христовог распећа и Његовог васкрсења. Распеће Христово и васкрсење је знак часнога крста којим се ми обасјавамо силом Његовом“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Додао је да је тим крстом обасјан и град под Бар.

„Почев од оног крста на светој гори Румији, па онда редом крстовима на овдашњим храмовима. Па и овај храм, који је у знаку крста часнога подигнут прије толико вјекова, увијек изнова, око њега, као око светога символа, сабирају се душе жедне и гладне вјечнога живота и воде која отиче у живот вјечни“, казао је он.

Казао је да је сбрање на овим светим темељима на напредак, освећење и просвећење свим житељима Бара.

„Нека Господ умножи свако добро у овом граду, а изнад свега да умножи братску љубав Божју, у чије име је и подигнут овај свети храм и други свети храмови, па и онај храм горе на Румији. Та Божанска љубав, којагрли све и сва, нека би засијала и обасјала срца свих житеља овога града“, поручио је Митрополит Амфилохије.

По повратку Литије пред саборни храм Светог Јована Владимира протојереј-ставрофор Слободан Зековић, архијерејски протопрезвитер барски честитао је сабранима славу града и храма – празник Светога Јована Владимира.

„Најтоплије благодаримо нашем Високопреосвећеном Митрополиту на његовој љубави и жртви што је протекла три дана био са нама и са нама се Господу живоме молио и Његовом светом угоднику Јовану Владимиру. Благодаримо свим драгим гостима који су се ових дана сабрали са разних страна, из више епархија наше свете Цркве, посебно нашем драгом Влаици Атанасију Јевтићу, који је синоћ и данас био са нама. Благодаримо и свим осталим гостима, и свима који су помогли да се ова вишедневна свечаност лијепо организује и успјешно спроведе“, казао је он.

Рекао је да су заповијест о љубави према Богу и заповијест о љубави према ближњима биле путоказ Светом Јовану Владимиру на путу којим је он ходио за вријеме свог краткога овоземаљског живота.

„Трудећи се да живи по њима уписао је себе у књигу вјечнога живота и његов спомен ево хиљаду година једнако је присутан, не само код нашег народа, него код свих балканских народа. И како вријеме пролази, његова слава је све већа и лепша“, казао је отац Слободан.

Литији је присуствовао и Надбискуп барски и Примас српски г. Рок Ђонлешај.

Рајо Војиновић

© 2018 Саборни храм Бар