СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У БАРУ: У СЛАВУ СВЕТИТЕЉУ САВИ

У Бару је синоћ одржана Светосавска Академија у организацији Црквене општине Бар. Пред пуном салом Дома Културе Академију је отворио хор „Свети Јован Владимир“ тропаром Светом Сави. Затим је Протојереј-ставрофор Слободан Зековић поздравном ријечју поздравио све присутне.

Светосавску бесједу одржао је Протојереј-ставрофор Гојко Перовић, ректор Цетињске богословије.

Након бесједе оца Гојка на бину је поново изашао хор „Свети Јован Владимир“ који је под диригентском палицом професора Александра Басарба отпјевао двије пјесме, „Српску славу“ и „Црвен Цвете“.

Вук Мастиловић је рецитовао одломак из Савиног Монолога Десанке Максимовић. КУД „Свети Јован Владимир“ је одиграо дио игара из Шумадије. Кореограф је била Љубица Давидовић.

На сцену је после њих изашао дјечији хор „Свети Јован Владимир“ школе вјеронауке при Црквеној општини Бар. Вјероучитељ Славица Орландић и хоровођа професор Александар Басарб предводили су ову групу дјеце. Дјеца су извела низ рецитација и хорских пјесама. За клавиром је после њих сјео Василије Басарб и одсвирао Мађарску рапсодију Франца Листа.

Нови одломак из Савиног Монолога одрецитовао је Марко Орландић. Након Марка на бину је изашла пјевачка Група „Дарови Светог Јована Владимира“ под вођством Славице Орландић са нумерама „Вјера Наша“ и „Ћирилица“. Изворну пјесму о Светом Сави извела је пјевачка група КУД-а „Свети Јован Владимир“.

Народну пјесму Свети Сава пише роду интерпретирао је глумац Павле Илић. Након тога је Отац Слободан позвао на бину Небојшу Стругара предсједника Српског просветног друштва Бар и уручио му признања због несебичног залагања на досадашњем организовању Светосавских и Видовданских Академија које су се одржавале у Бару.

Програм је затворен Химном Светом Сави у извођењу свих учесника у програму.

Дејан Вукић

© 2018 Саборни храм Бар