У ЧАСТ СВЕТОГ ЈОВАНА ВЛАДИМИРА УЛИЦАМА БАРА 4. ЈУНА 2014.Г. ПРОШЛА ЛИТИЈА

БАР, 05.јуна 2014.г. – Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије синоћ је са свештенством улицама Бара предводио Литију у славу Божију и у част Светог Јована Владимира, зетскога краља мученика.

У овом крсном входу учествовао је велики број вјерника из града под Румијом.

На Барском триконхосу, остацима храма из 6. вијека Митрополит Амфилохије се обратио учесницима Литије рекавши да је у Божјој творевини све у знаку Свете Тројице.

„Ако је у нама и око нас све у знаку Свете Тројице, онда је и на Румији све у знаку Свете Тројице. Ја то говорим не случајно, јер још увијек има људи који би тако радо макли храм Свете Тројице са врха Румије“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Господин Митрополит је рекао да ти људи нијесу свјесни какав би то био злочин.

„Злочин против човјека, против човјечности, злочин против љубави, против свједока љубави свеобухватне према свим људима и свим народима и Божјој творевини. Ја се надам у Бога да је прошло вријеме таквих злочинаца и таквих злочина. Иако их, нажалост, има у свијету, и било их је и код нас у вријеме нашег несрећног грађанског рата и братског поклања“, поручио је Владика Амфилохије.

На крају Литије, испред Саборног храма Светог Јована Владимира, Митрополит Амфилохије је још једном позвао Баране да својим прилозима помогну завршетак градње храма, како би он био освештан 2016. године, на хиљадугодишњицу Светитељеве мученичке кончине.

„Неко молитвом и евром, свако по могућностима. Дјеца ни евро, само молитву“, рекао је Митрополит Амфилохије затварајући овогодишњу манифестацију „Дани Светог Јована Владимира“.

Р.В.

© 2018 Саборни храм Бар