ПОСТАВЉЕН ПОЗЛАЋЕНИ КРСТ НА ЦЕНТРАЛНУ КУПОЛУ САБОРНОГ ХРАМА СВЕТОГ ЈОВАНА ВЛАДИМИРА У БАРУ

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/11718/29_10_2012_podizanje_krsta_u_baru.mp3″ text=“Звучни запис Радио Светигоре“]
ЦЕТИЊЕ, 29.октобар 2012.г. – Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије освештао је у недјељу, 28. октобра 2012. године, позлаћени крст који је постављен на централну куполу Саборног храма светог Јована Владимира у Бару. Високопреосвећеном Митрополиту саслуживали су Високопреосвећена Господа Архиепископи: Мукачевски и Јужногорадски Теодор из Украјинске Православе Цркве Московског Патријархата и Горњенски и Волговски Артемије из Бјелоруске Православне Цркве Московског Патријархата, као и Преосвећени Епископ липљански г. Јован, викар Патријарха српског.

Овом приликом Високопреосвећеном Митрополиту црногорско-приморском г. Амфилохију уручено је највише одликовање Украјинске Православне Цркве, орден светог равноапостолног кнеза Владимира, који му је у име поглавара Украјинске Православне Цркве уручио Високопреосвећени Архиепископ Теодор.

Преносећи поздрав и благослов Његовог Блаженства Митрополита кијевског и све Украјине Владимира, Архиепископ Теодор је истакао да је ово одликовање Митрополит Амфилохије добио за велику ревност и усрђе у служењу Цркви Православној као и за велики допринос унапређењу односа Украјинске и Српске Православне Цркве.

Митрополит Амфилохије је заблагодарио Митрополиту кијевском и све Украјине на дивном дару и одликовању. „То је посебни благослов за све нас и велико признање за нашу Митрополију. Град Кијев је дубоко уткан у историју нашега народа. Он је био богословски центар многим нашим прецима који су се у Кијеву учили и стицали богословска знања. Један од њих  је и свети Симеон Дајбабски, који је био кијевски ђак и кроз кога је просијала Кијево-печерска лавра“, рекао је МитрополитАмфилохије.

У знак благодарности Високопреосвећени Митрополит Амфилохије даривао је Блажењејшем Архиепископу Владимиру позлаћену икону Светог Јована Владимира коју ће му уручити Високопреосвештени Архиепископ Теодор.

© 2018 Саборни храм Бар